161.1NNxxNa začiatku môjho príspevku by som rada načrtla moje prvé skúsenosti s LPP. Pochádzam z Nitry. Toto leto bolo presne 13 rokov odvtedy, čo sme si s manželom povedali svoje ,,áno“. Už pred manželstvom som mala akú-takú predstavu, akým smerom by sa mal uberať náš intímny život. Keďže som mala fajn prácu, neplánovala som hneď po svadbe otehotnieť a chcela som si to trošku naplánovať. Celkom úspešne. Po takmer roku praktizovania Billingsovej metódy som otehotnela. Nebolo to úplne plánované, ale na druhej strane ma to ani nezaskočilo. Počatie druhého dieťaťa bolo tiež formou ,,ideme vyskúšať“. Pri dvoch deťoch som sa niekedy cítila už aj unavená – najmä psychicky – a cítila som opäť potrebu vhupnúť do zamestnania. Cítila som však, že k Billingsovej metóde by som ešte rada niečo pridala, čo mi dá väčšiu istotu predísť otehotneniu. A vtedy mi kamarátka odporučila LPP. Začala som sa viac zaujímať o metódu STM, objednala som si Príručku a začala som si postupne robiť mesačné záznamy plodnosti. Úplne super. Bola som spokojná. Takto sme fungovali asi 7 rokov, keď sme sa rozhodli pre naše tretie dieťatko. Vďaka Bohu, opäť úspešne. Po pôrode a neskôr po nabehnutí pravidelného cyklu som opäť praktizovala meranie teploty, vypĺňanie záznamov. Štvrté dieťatko už nebolo v našich plánoch, preto sme sa snažili predchádzať počatiu. Mala som pocit, že naša rodina je kompletná a že zároveň aj moje psychické vypätie je tak na hrane počtu troch detí. Postupne som sa začala obzerať po novej práci (na predošlom pracovisku mi zrušili miesto), a aj keď trochu nešťastná, že si musím opäť hľadať prácu, som verila Bohu, že sa o moju situáciu nejako postará. Popritom som si samozrejme robila záznamy STM a sledovala cykly. Všetko prebiehalo hladko až na jeden cyklus, s ktorým som si akosi ,,nevedela dať rady“. Podľa môjho úsudku som si nevedela vysvetliť, prečo mám tak oneskorenú ovuláciu, resp. kedy ju budem mať, a prečo mám stále vyššiu teplotu. Vedela som, že na moje otázky bude určite vedieť odpovedať p. Predáč, ktorý mi aj dovtedy vždy ochotne a rád pomohol. Keďže bol v tom čase na cestách, odporučil mi lektorov Schindlerových. Tí mi z dedukcie môjho záznamu navrhli urobiť tehotenský test, čo ma vtedy poriadne zaskočilo. Bola som si natoľko istá v pozorovaní svojich cyklov, že možnosť tehotenstva som úplne vylučovala. Okrem toho mi neprišlo úplne logické otehotnieť v predovulačnom neplodnom období, keď som si dodatočne prerátavala všetky predovulačné metódy, a tie mi stále naznačovali neplodnosť. Večerný tehotenský test ani na chvíľu ,,nezávahal“ 😊.

Odvtedy ubehlo už takmer 7 mesiacov a ja s istotou a úprimne môžem povedať, že sa na ďalšieho člena našej rodiny teším! Skutočná vďaka manželom Schindlerovým, ktorí ma nie raz psychicky povzbudzovali a mysleli na mňa, ale najväčšia vďaka patrí môjmu manželovi. Pamätám na ten stres a obavy, ktoré som mala, keď som mu to mala oznámiť. Najmä preto, že som ho uisťovala, že určite nie som tehotná. Veď metódu STM už tak dlho praktizujeme. Gesto dlhého objatia ma vtedy uistilo, že je pri mne a všetko zvládneme.

Moje štvrté tehotenstvo bolo odrazovým mostíkom, prečo som sa rozhodla navštíviť víkendový kurz STM v Rodinkove. I keď som STM praktizovala niekoľko rokov, chcela som sa viac zdokonaliť a hlavne poznať prípadné odchýlky a praktické skúsenosti s možnými nepravidelnosťami. Na kurze sme sa zúčastnili júlový víkend od 21. do 23. Okrem zdokonalenia sa v metóde STM som veľmi chcela spoznať aj lektorov. Program bol ,,nabitý“ prednáškami. Ale úprimne povedané, nebola ani jedna prednáška, ktorá by ma akýmkoľvek spôsobom nudila alebo nezaujala. Na konci prednášok sa bolo možné otestovať pomocou buď písomného testu, alebo pomocou mobilnej aplikácie classroom. Toto som veľmi ocenila, lebo práve pomocou testovania som naozaj zistila, či som vyhodnoteniu záznamov presne porozumela. Prednášky boli otvorené aj diskusiám s prednášajúcimi a účastníkmi, kde som sa dozvedela viac o skúsenostiach zo života a praktizovaní STM aj u iných párov. Keďže sme tam boli celá rodina, veľmi oceňujem starostlivosť o deti. Bol zabezpečený celodenný animátorský program pre menších aj väčších. Starostlivosť o moju najmladšiu dcérku si vzal na seba môj manžel a ja som si skutočne mohla vychutnať všetky prednášky na ,,200 %“.

Pred víkendom v Rodinkove som si prečítala pár recenzií. Nemám to veľmi vo zvyku, rada si vytváram svoj vlastný názor. Ale spomínam si na jednu, kde jeden pán vyjadril svoju nespokojnosť a viacmenej prirovnal akciu k fanatizmu. Nepoznám presnú definíciu fanatizmu, ale stretla som tu bežných ľudí, ktorí cítia ako ja, že chcú žiť manželskú intimitu v súlade s Božím plánom, i keď nie vždy je táto cesta tou najjednoduchšou a najpríjemnejšou. A na druhej strane som šťastná, že som mohla spoznať lektorov. Rozhovory s nimi boli veľmi obohacujúce, ale najviac obdivujem ich ochotu a odhodlanie pomôcť a poradiť nie o chvíľu, zajtra, ale hneď a bez toho, že by mi povedali, nech niečo skrátim, lebo veď predsa nie som jediná, ktorá potrebuje poradiť. Kedykoľvek som im zavolala, boli ochotní so mnou riešiť môj problém a pomôcť mi. A to niekedy na úkor svojho pohodlia, svojho voľného času. Ľudia, ktorí sa plnohodnotne, dobrovoľne venujú STM poradenstvu a žijú aj svoje vlastné životy so svojimi starosťami a problémami. A zároveň vidím ich fungujúce rodiny, nielen po morálnej, ale aj profesionálnej stránke, a ich úspešné a sebavedomé deti.

Myslím, že do tohto môjho štvrtého tehotenstva zasiahol z veľkej časti Boh. Niekedy sa nevyhnem obavám, či a ako všetko zvládnem, či nebudú moje tri, resp. štyri deti ukrátené o svoje pohodlie, či sa budú môcť dostatočne sústrediť na školu, ako zvládneme podmienky bytu atď. Odpoviem: neviem. Ale viem, že pri našej snahe bude s nami Ten, ktorému budeme môcť dôverovať a zveriť svoje starosti aj radosti. Napriek neočakávanej situácii často vidím v našich životoch zmenu. Akosi ešte viac si vážim svojho manžela, ktorý ma veľmi podržal a v ktorom mám ešte väčšiu oporu ako predtým. Vidím radosť u detí, ktoré sa tešia zo starostlivosti o ďalšieho súrodenca, a nervozita, ktorú som často mávala pri mojich troch deťoch, akoby ustúpila do úzadia. Nemám ešte úplne rozlúštenú otázku ,,Prečo?“ na začiatku tehotenstva, ale vidím zmeny v mojom živote, ktoré ma robia skutočne šťastnou. Keď sa necháme viesť Bohom, nasmeruje nás na cestu, ktorou dôjdeme vždy do cieľa.

Dominika Králiková